Kipróbált receptek

Kedves látogató ! Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy megismerhessünk olyan recepteket, amelyet ajánlója már elkészített, meggyőződött fogyaszthatóságáról és másnak is szívesen ajánl !  A szabály: A recept nem tartalmazhat: füstőlt húsárút, cukrot és glutén tartalmú gabona lisztet.   A recepteket: eszterlanc@t-online.hu   E mail címre kérem! Köszönettel!  Csipszer János

Zabpehely kókusszal reggelire.

Elkészíteni javasolt előző nap este, vagy a fogyasztása elött 8 órával.

Mérjünk ki 4 dl zabpelyhet és egy serpenyőben folyamatos keverés mellett finoman pírítsuk meg.Majd rakjuk félre, hogy kihűljön. Vegyünk 4 dl. 100%-os ananászlevet (lehet más is pl.alma vagy narancslé...) ebbe turmixoljunk el 1 db banánt (héj nélkül) és egy késhegynyi Bourbon vaniliát.

Vágjunk apró szeletekre egy maréknyi aszalt gyümölcsöt (szilva,sárgabarack,mazsola, déli gyümölcs ...) keverjük össze a pirított zabpehellyel,  1 dl kókusz reszelékkel ésd öntsük rá a turmixolt gyümölcslevet.

Az egészet rakjuk be a hütőbe. Fogyasztás elött porciózzuk ki 3-4 dl/fő szeleteljünk még hozzá fejenként fél banánt, és szórjunk rá kókuszreszeléket.

Jól indul a napja, ha így kezdi! 

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES GYÖMBÉRREL:

Hozzávalók 5 főre: 60 dkg.sütőtők bél, 3 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db erőleveskocka, 3 evőkanál oliva olaj, késhegynyi örölt gyömbér, 250 ml főzőtejszín, só, 10 dkg  héj nélküli tökmag.

A megtisztított sütőtök húsát kb. 2x2 cm-es  kockákra vágom és úgyanígy teszek a burgonyával és a póréhagymával. Három evőkanál olíva olajon a kockára vágott póréhagymát, a bugonyát és a sütőtököt megdínsztelem, megsózom majd felöntöm 1,5 liter vízzel.   Beleteszem az 1 db erőleves kockát (húséleves alaplé is lehet). 15-20 percig főzöm. Késhegynyi, mokkáskanálnyi örölt gyömbér beleteszem.   Az egészet turmixolom majd a 250 ml fözőtejszínt belekeverem.

Tálaláskor píritott héj nélküli tökmagot szórhatunk rá!

Tibai Eszter

 

PULISZKA SZŐLŐVEL

Négy főre: 1 liter tejet felforralunk és 6- 7 evőkanál kukorica darát keverünk bele. Főzzük amíg nem sűrűsödik. Ha már megfőtt a puliszka levesszük a tűzről és az előre elkészített 1/2 liternyi megmosott és leszemezett vékony héjú fehér csemege szőlő szemeket belekeverjük.  Ha kihűlt nyírfacukorral vagy mézzel tetszés szerint ízesítjük.

Ha a szőlőnk kemény héjú akkor még a főzés közben beletehetjük.   A szőlőt bármely más idény gyümölcssel helyettesíthetjük.

 

LECSÓ BURGONYÁVAL !

Négy főre: 2 fej burgonya, 12 db édes fehér paprika, 8 db nagy fej paradicsomot, egy nagy fej vöröshagymát, és 40 dkg (krinolint vagy lecsó kolbászt, vagy virslit) veszek. A főzőedény aljában a karikára vágott vöröshagymát üvegesre megpiritom (akinek refluxa van még, vagy érzékeny rá az a hagymát vízzel rakja fel!) és ráteszem a karikára vágott burgonyát. Utána rádobom a karikákra szelt paprikát, majd a négyfelé vágott paradicsomot és kissé megsózom. Óvatosan kevergetem. Amikor kiengedte a paradicsom a levét belerakom a karikára vágott kolbászt is. Két kávéskanál örölt pirospaprikát egy kis borsot teszek hozzá és kostolás után ha szükséges utánsózok. Ha a paprika puhára főtt és a paradicsom szétfőtt akkor kész!     Csipszer János